Melkveebedrijf Freriks

Onze boerderij:

Boerderij Freriks zet zich in voor duurzaamheid, klimaat, milieu, dierwelzijn, grasland beheer, weidevogels en biodiversiteit!

Kruidenrijk grasland en uitgesteld maaien
Wij hebben diverse weilanden ingezaaid met kruidenrijk grasland. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en insecten in het land en verbeterd het bodemleven.
Onze ervaring leert dat deze weilanden ook beter bestand zijn tegen warme zomers.

FrieslandCampina: “On the way to Planet Proof”.

On the way to PlanetProof gecertificeerde melk voldoet aan een hele serie strenge eisen die elk jaar worden aangescherpt.

Boeren die On the way to PlanetProof-melk leveren, spannen zich extra in op drie gebieden: dier, natuur en klimaat. De deelnemers presteren op alle drie de onderdelen beter dan het landelijk gemiddelde. Bovendien behoren ze op één van de onderdelen bij de beste twintig procent van Nederland.  Hiervoor ontvangen deze melkveebedrijven bovenop de garantieprijs een beloning van 5 cent per kilogram melk.

Daarnaast moet de melk voldoen aan criteria voor weidegang en grondgebondenheid. Het vraagt een grote inspanning van de boer om deze voorwaarden te voldoen. 

U vindt de zuivelproducten met het Planetproof keurmerk in de supermarkt.
Op dit moment kan slechts een klein gedeelte van de Nederlandse boeren deelnemen aan de groeiende duurzame melkstroom van Planet Proof. Naast alle eisen waaraan men moet voldoen, moet de boer ook in het wervingsgebied wonen waar de melk wordt opgehaald. Als de vraag in de supermarkt toeneemt kunnen meer boeren overstappen op het produceren van Planet Proof melk.

Boerderij Freriks levert sinds oktober 2018 Planet Proof melk.

Het melkveebedrijf Freriks

Op ons bedrijf hebben we ongeveer 80 koeien en 25 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 40 ha. grond, waarvan 37 ha grasland is en de rest mais.

De koeien zijn gehuisvest in een ligboxenstal. Voor de droogstaande koeien hebben we een potstal, waar ze lekker languit kunnen liggen in het stro. Koeien worden de laatste 2 maanden van de dracht niet gemolken, daarom noemen we dat de droogstaande koeien. Vergelijk het maar met zwangerschapsverlof.

De koeien worden 2x per dag gemolken in een 2 x 7 visgraatmelkstal. Daarin kunnen 56 koeien per uur worden gemolken. De melk wordt geleverd aan FrieslandCampina. FrieslandCampina maakt daar heerlijke  zuivelproducten van die over de hele wereld worden verkocht. 1 miljard mensen genieten dagelijks op een of andere wijze van Nederlandse melk.

In de zomer grazen de koeien in de wei. We starten daar ongeveer half april mee en gaan daarmee door tot ongeveer half oktober. Dit is afhankelijk van het weer
en hoeveel gras er groeit. Het is altijd een prachtig gezicht om de koeien buiten te zien lopen, met als hoogtepunt de eerste dag waarop de koeien enthousiast rondspringen. Onze koeien lopen van april tot eind september begin oktober meer dan 6 uur per dag buiten. Die melk noemen we: weidemelk.

foto terras achtermaate IMGP0462

Historie

Op de oudste kadastrale kaart (1832) staat op deze locatie al een huis. In die tijd was het nog grotendeels woeste grond in een relatief nat gebied. Vanaf de hoger gelegen Luttenberg kwam je eerst door de Loomoaten en via de Mastenbroek naar de Achtermaate. De namen maat of moat en broek verwijzen naar laaggelegen nat gebied. Mastenbroek is zo genoemd omdat daar de varkens werden gemest. De Achtermaate lag daar achter en werd gebruikt als hooiland. Zomers werd er hooi gewonnen. Geleidelijk is het gebied ontgonnen en voor landbouw geschikt gemaakt.

Het bedrijf is door opa Freriks in 1932 gekocht uit een veiling. Opa Freriks had een traditioneel gemengd zandboerenbedrijf. Hij deed aan akkerbouw, melkveehouderij en had kippen en varkens. In 1941 is de oude boerderij afgebrand door een ongeluk. Met hulp van boeren uit de buurt is de huidige boerderij gebouwd. Later zijn er diverse schuren bijgebouwd. De vader van Rudie bouwde in 1961 een varkensschuur. Voor die tijd een forse investering. Die schuur is na verschillend gebruik in 2012 grondig verbouwd tot de Achtermaate. In de jaren 60 van de vorige eeuw heeft het waterschap tijdens een grote ruilverkaveling verbeteringswerken uitgevoerd. Dat bestond uit het graven van rechte, smalle en diepe sloten ter verbetering van de afwatering. Dat was nodig omdat het gebied grote delen van de winter onder water stond. Tevens heeft de ruilverkaveling ervoor gezorgd dat er grote rechte percelen zijn gemaakt.
In 1973 heeft Rudie’s vader een ligboxenstal gebouwd voor de koeien. Geleidelijk is het bedrijf steeds meer gespecialiseerd tot een melkveebedrijf. In 1973 verdwenen de kippen en akkerbouw, in 1997 is de varkenstak afgestoten. Rudie heeft het bedrijf in 1994 op naam gekregen.  In 2010 is de potstal en werktuigenloods gebouwd. In 2012 werd onze ontvangstruimte de Achtermaate gebouwd.